Deadline klantenlisting

Karine De Hondt • mrt. 17, 2024

De deadline voor je jaarlijkse klantenlisting komt dichterbij!


Wie?

Je btw-plichtige onderneming moet jaarlijks voor 31 maart een klantenlisting indienen met de Belgische btw-nummers van alle klanten aan wie je onderneming goederen of diensten heeft geleverd tijdens het vorige kalenderjaar voor een totaalbedrag van meer dan 250 euro (excl. btw). De klanten met enkel vrijgestelde handelingen die toch over een BE-nummer beschikken, moeten niet in de listing worden opgenomen.

Je moet geen klantenlisting indienen als je onderneming enkel vrijgestelde handelingen, die geen recht geven op aftrek van btw, heeft verricht (artikel 44 van het btw-wetboek).

Je moet eveneens geen klantenlisting indienen als je onderneming onder de vrijstelling voor kleine ondernemingen valt EN je een nihil-klantenlisting hebt (dit is: je klanten hebben geen Belgisch btw-nummer of je hebt niet meer dan 250 euro omzet per klant geboekt).

Ben je een gemengde of gedeeltelijke belastingplichtige, dan moet je eveneens een klantenlisting indienen, maar er de vrijgestelde handelingen niet in opnemen.

Hoe?

Via Intervat, net zoals met je periodieke btw-aangiften.

Op papier, als je de periodieke btw-aangiften ook op papier indient. Vraag het formulier aan bij het bevoegde kantoor en dien het in bij het scanningcentrum.

Is je onderneming vrijgesteld van de verplichting tot elektronische indiening, kan je desalniettemin Intervat gebruiken om het jezelf gemakkelijk te maken.

door Karine De Hondt 02 mei, 2024
Een woon-werkverplaatsing is de verplaatsing die je maakt op het traject tussen je woonplaats en de vaste plaats waar je werkt. Daaronder vallen dus niet de verplaatsingen die je tijdens je werk doet. Als je bv. tijdens je werk naar een klant of een opleiding rijdt, dan is dat puur werkverkeer. Een traject is de weg die je aflegt. Dat kan bestaan uit meerdere verplaatsingen. Het begrip ‘traject’ is een geografische term terwijl het begrip ‘verplaatsing’ verwijst naar de handeling van het verplaatsen door middel van een bepaald vervoermiddel. Elke verplaatsing is bijgevolg uniek. Een traject dus niet. De woon-werkverplaatsing wordt beschouwd als een persoonlijke verplaatsing waarvan je zelf de kosten draagt. Soms zal je werkgever je een vergoeding voor de gemaakte kosten betalen. Die vergoeding kan (gedeeltelijk) vrijgesteld worden van belasting. Als de voorwaarden vervuld zijn, kan je in bepaalde gevallen de kosten, die verband houden met de woon-werkverplaatsing, aftrekken als beroepskosten in je belastingaangifte. #verplaatsingen #beroepsverplaatsingen #boekhouding #woonwerkverkeer
door Karine De Hondt 27 apr., 2024
Op producten die in je gewoonlijke assortiment zitten en je dus verkoopt, heb je btw betaald en gerecupereerd. Zou je die weggeven, dan onttrek je ze aan de btw en dat mag in principe niet. Er bestaan echter wel uitzonderingen op die regel. Stel, je hebt op zaterdagavond nog wat overschot aan verse groenten, die op maandag niet meer verkoopbaar zijn. Ze weggooien is zonde, want vandaag en morgen zijn ze wel nog perfect bruikbaar. Die groenten zou je dan aan een liefdadigheidsinstelling kunnen schenken zonder dat er nog btw op betaald moet worden. In principe gaat het dus over onverkoopbare voedingsmiddelen, waarop 6% btw gerekend wordt, maar ook andere voeding die levensnoodzakelijk en onverkoopbaar is, mag btw-vrij weggegeven worden. #btw #boekhouding #belastingen #schenken #liefdadigheid #voedingsmiddelen
door Karine De Hondt 25 apr., 2024
Ik las binnenkort even een pauze in. Heb je mij nodig van 20 mei t.e.m. 31 mei? Ik lees dagelijks mijn emails. Als je telefoontje niet onmiddellijk wordt aangenomen, dan bel ik later terug. Weet je nu al dat je mij in die periode gaat nodig hebben, evalueer dan of het voor mijn vakantie nog kan aangepakt worden. Ik ben er je alvast dankbaar voor. 😊
Meer posts
Share by: